Waarop is HippoCampus gebaseerd?
Wat doet de "hippische sportpsychologie”?
Hier wordt gebruikgemaakt van de kennis en technieken uit de psychologie van mens en paard, en leerprocessen om de hippisch training te bevorderen. Zoals al eerder in andere takken van de topsport heeft de sportpsychologie de laatste jaren ook ingang gevonden in de paardensport. De sportpsychologie houdt zich bezig met de mentale begeleiding van topsporters. Bij het paardrijden wordt bij het trainingsproces ook rekening gehouden met de driehoek trainer/ruiter/paard. Thema’s uit de hippische sportpsychologie zijn: de communicatie tussen trainer/ruiter en ruiter/paard, mentaal trainen, randvoorwaarden voor een optimale training, het trainingsproces zelf, motivatie van ruiter en paard, toepassing van trainingstechnieken die op maat gemaakt zijn voor de specifieke combinatie, wedstrijdvoorbereiding en wedstrijdbegeleiding enzovoort.
En wat heb ik er aan?
Het doel van de hippische sportpsychologie is het trainen van paard en ruiter door gebruik te maken van psychologische kennis van de leerprocessen van mens en paard. Daardoor kan hun onderlinge samenwerking effectiever gemaakt worden. Paardrijden is op psychomotorisch vlak uitermate complex. Er kan voor ruiter en paard meer plezier in het rijden ontstaan indien men met een aantal principes rekening houdt en gebruikmaakt van de handvaten die de hippische sportpsychologie kan aanreiken. Toptrainers maken daar trouwens al lang gebuik van en ook in andere olympische sporten is de sportpsychologie gebruikelijk. Houding, communicatie, lichaamsschema en trainingsleer, evenals begeleiding bij wedstrijdopbouw, en wedstrijdstress en angst zijn mogelijke thema’s waarin hulp en ondersteuning geboden kan worden.
Equitherapie, wat is dat?
Dat door gehandicapten op verschillende manieren met veel plezier aan paardrijden gedaan wordt, is al jaren in Nederland bekend. Bij het therapeutische paardrijden baserend op de psychomotoriek van mens en paard (Equine Mediated Therapy) gaat het erom het paardrijden en de relatie met het paard doelmatig te gebruiken om zo therapeutische effecten te bereiken, zowel op lichamelijk als op psychisch vlak. Belangrijke elementen zijn: het bewegen op en met het paard, de dialoog met het paard, het omgaan met het paard en de therapeut binnen een driehoeksrelatie, de doelmatige inzet van verschillende bewegings-, waarnemings- en belevingstechnieken, en de therapeutische interventies in de samenwerking tussen cliënt, paard en therapeut.
25 jaar
HippoCampus
Horse & Human Development
Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.
Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier