Driedaagse leergang:
Omgaan met Faalangst, Wedstrijdspanning en Wedstrijdbegeleiding
.
Niet de eindbestemming maar de weg daarheen kan al boeiend zijn
Zoals al eerder in andere topsporten heeft sinds enkele jaren de sportpsychologie ook ingang gevonden in de hippische sport, waar men zich voornamelijk bezig houdt van de mentale begeleiding van topsporters. Echter kan de psychologie van ruiter en paard ook aan de basis ingang vinden en het leer- en trainingsproces van ruiter en paard bevorderen. Thema’s zijn: de driehoekssituatie trainer-ruiter-paard, de randvoorwaarden voor optimale leer- en trainingsprocessen, de motivatie van ruiter en paard en de psychomotorische aspecten van de vaardigheid paardrijden.
Omdat wij mensen oorspronkelijk niet er voor gemaakt zijn te kunnen paardrijden, en paard niet gemaakt zijn om mensen op hun rug te dragen, is het niet verwonderlijk, dat een aantal vaardigheden nieuw in het systeem geprogrammeerd moeten worden. Dit programmeerproces loopt dan ook nog gevarieerd bij verschillende personen en dieren want elke leerling beschikt over verschillende basisvaardigheden en al voorgeprogrammeerde programma’s. Deze vaardigheden kunnen op het coördinatie -, denk-, gevoels-, of bewegingsniveau liggen, voor een gedeelte kan een leerling over deze vaardigheden beschikken maar voor een ander gedeelte moet diegene deze met inzet ontwikkelen. De kennis over deze vaardigheden en leerprocessen kan dit proces efficiënter maken, frustraties voorkomen en bewust een plezierig omgaan met het ontwikkelingsproces mogelijk maken. Van elke "ojee” komt weer een "oke”. Dat betekent dat in een soortgelijk proces meestal eerst een crisis moet optreden voordat grenzen verlegd kunnen worden. Dit is normaal en hoort bij zo’n proces. Herken je het belang van de moeilijkheden die je op je paard krijgt en leer je daar op een positieve manier mee omgaan, dan wordt paardrijden een aangename en plezierige bezigheid voor ruiter, paard en instructeur. Met deze benadering kan op HippoCampus op verschillende manieren kennis gemaakt en in de praktijk gebracht worden.
.
.
Opwinding en een geringe intensiteit van wedstrijdspanning kan het activatie niveau verhogen en op deze manier tot verbetering van sportieve prestaties leiden. Echter kan "plankenvrees”, indien hij te sterk wordt, in faalangst en paniek overgaan en prestaties sterk in de weg staan. Uit de toegepaste sportwetenschappen zijn verschillende reactietypes bekend, die op verschillende manieren begeleid moeten worden, om de angst in goede banen te kunnen leiden. Sommige sporters presteren juist alleen onder hoge spanning en druk van een wedstrijd beter, andere zijn echte trainingswereldkampioenen, die in de training de sterren van de hemel rijden, maar op een wedstrijd niet meer aan hun trainingsprestaties kunnen voldoen. Deze cursus geeft meer inzicht in het fenomeen wedstrijdspanning en faalangst en biedt een aantal handvaten en mogelijkheden aan om met deze verschijnselen, afhankelijk van de individuele problematiek, te leren omgaan.
.
.
Voor: wedstrijdruiters, instructeurs, Equitherapeuten en managers
Groepsgrootte: 4 tot 6 deelnemers
Prijs: zie Prijzenlijst
Data: zie Agenda
Tijd: zaterdagen en zondagen 9.30-17.00 vrijdagen 14.00 -21.30 (19.00 – 20.00 pauze)
Locatie: Hippocampus
Consumpties: koffie, thee, excl. lunch (in de pauze kan in het dorp gegeten worden)
Mee te brengen: schrijfspullen
Studiemateriaal: studieboek HippoCoach, persoonlijk logboek
Werkwijze: theorie, inbreng eigen ervaring, verbinding leggen naar eigen situatie, persoonlijk proces, groepswerk,oefeningen, evaluatie huiswerk, videoanalyse facultatief
Uitgereikt wordt: deelnamebevestiging
Registratie: keuzemodule (18 uur) voor de opleiding HippoCoach bijscholing (18 uur) Equitherapeuten SPH-E(NL)
..
Aanmelden: Inschrijfformulier
25 jaar
HippoCampus
Horse & Human Development
Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.
Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier