De paarden op Hippocampus
Hippocampus beschikt over een groep paarden van diverse rassen, leeftijden en geslacht, die amen al groep gehuisvest zijn en klassiek opgeleid en getraind worden. In de 25 jaar van het bestaan van Hippocampus heeft er ook een wisseling plaatsgevonden. Hier willen wij alle paarden, die vanaf begin op Hippocampus aanwezig waren voorstellen.
Dat menig mens met paarden gelukkig kan worden is op zijn minst zo opmerkelijk als het feit, dat paarden met mensen gelukkig kunnen zijn.
Edje
Nanda
Tommy
Resi
Hannes
Jona
Prisca
Twylight en Tigger
Maestoso
Godiva
En de jonge paarden: : Bertie, Kerry, Noàh, Nazlin en Abbeyvales Careless Whisper,
Op moment is er een hele groep van youngsters aanwezig in de gemengde groep op Hippocampus. Zij zorgen ervoor, dat de oldies geestelijk en lichamelijk in beweging blijven, en de oldies voeden de youngsters geweldig op. Het zijn twee veulens uit 2016: Albertino (Bertie) Haflinger und Kerka (Kerrie) die Lipizzanermeid. In het jaar daarop kwamen er bij: Noàh, de Fjord, Nazlin, de Haflinger en Abbeyvales Careless Whisper,de Welsh Cob. De jonge paarden worden langzaam en spelenderwijs voor hun latere taken als rij- en therapiepaarden voorbereid en opgeleid.Zij zijn inmiddel volledig in de groep geintegreerd en worden tussendoor even eruit gehaald om een rondje te wandelen of los te lopen in de bak of om wat oefeningetjes mee te doen. En natuurlijk zien hun ook hoe de andere met ons samenwerken.
Godiva is in Zuidduitsland bij een Lusitano Fokker in de kudde geboren en heeft haar sociale opvoeding bij Michaela Dotzauer gehad. Daar heb ik Godiva oook gezien en er was meteen een "klick". Familie Dotzauer heeft eind februari zo.n 7 uur in de auto gezeten om Godiva hier op HIppoCampus af te leveren. Meer fotos van de start van Godiva op HippoCampus te zien op facebook
Het is de bedoeling dat Godiva net als Maestoso klassiek wordt opgeleid en later ook als therapiepaard ingezet zal worden. Lusitanos zijn, net als Lipizzaners speciaal voor het klassieke werk met de mens gefokte intelligente paarden. Godiva zelf komt uit een stiergevechtslijn, hetgeen betekend dat deze paarden zeer cool, moedig en bewegelijk zijn en graag een goed relatie met `hun`mens aangaan.
Maestoso Theoda 71: Stosi Sulver
In mei 2015 is er een nieuw paard bijgekomen. Maestoso is een driejarige Lipizzaner met een zeer goed oud pedigree. Hij heeft een prachtige kindertijd achter de rug bij zijn fokster in Friesland en in de zomers was hij buitendijks in een grote groep paarden onderweg. Hij is heel sociaal opgevoed en houdt van mensen en het met hun wat doen. Gezien Stosi ook zeer intelligent bleek en ook qua raskenmerken zeer veel aanleg tot rijpaard en de verzameling heeft leert hij voorspoedig. Hij wordt volgens de klassieke richtlijnen langzaam op zijn leven als rijpaard voorbereidt. Op moment doet hij het heel goed aan de longe. Zijn ontwikkeling kan worden gevolgd op Facebook. Maestoso heeft daar zijn eigen Pagina: https://www.facebook.com/MaestosoTheoda71?ref=hl
Jona is een fjordenmerrie van 25 jaar. Ze was vroeger manegepony, maar heeft onmiddellijk haar taak als therapiepony fantastisch op zich genomen. Jona is zeer aanhankelijk en vindt alles leuk wat ze hier doet.
Een specialiteit van haar is zitles met de therapiesingel. Haar bewegingen zijn klein maar correct en leren doorzitten gaat de meeste leerlingen goed af. Daarbij reageert ze steeds op elk klein foutje zonder boos te worden. Daardoor leert men zeer snel, omdat ze steeds correcte feedback geeft. Zij is zeer duidelijk in wat ze wel en niet goed vindt en spiegelt onmiddelijk wat er in mensen om gaat. Dit maakt haar een zeer fijn leerpaard en een zeer bijzondere (psycho-) therapiepony. Kinderen kunnen op haar voltigeren waarbij ze met de mogelijkhden en grenzen van de kinderen rekening houdt. Jona loopt ook heel goed aan de lange teugel en ze doet graag dressuur. Ze kan alle oefeningen tot en met de M2.
Wij zijn blij dat Jona na het verlies van onze twee oude ponies het team is komen versterken hetgeen zij nun al jaren heeft gedaan. Gezien haar leeftijd wordt ze nu niet meer zo vaak ingezet, maar vindt het werk nog altijd leuk en et het nog steeds geweldig. Bijzonder goed is zij in mensen te leren correct te longeren. Jona is een goed voorbeeld hoe je een ouder paard oor klassiek rijen heel lang goed en tevreden kan houden.
Mona Lisa, roepnaam ''Nanda'' (Izmir x Visioen), is een KWPN-merrie van nu al 21 jaar die haar basisopleiding onder de man op Hippocampus heeft doorlopen. Ze is heel vriendelijk maar ook zeer snel en duidelijk in haar reacties. Ze heeft een prima lichaamsbeheersing. Ze wordt als contactpaard, als leerpaard aan de longe en als voltigepaard gebruikt. Nanda is zeer gevoelig en kan snel geïrriteerd raken als de ruiter niet in harmonie beweegt. Doe je dat als ruiter wel, dan kan ze je een ontzettend fijn gevoel geven: je denkt nog niet eens en ze doet het al. Zij heeft op HippoCampus een zoon gekregen van de Oldenburger Royal Dance. Tommy is nog steeds aanwezig op HippoCampus en werd ook beleerd tot therapie-paard. Nanda voelt zich nog steeds verantwoordelijk voor hem en corrigeert hem nog als het moet. Nanda was altijd dikke maatjes met de kuddeleider Edje, en zij staat ook erg hoog in rang in de kudde. Na Eds overlijden heeft zij samen met haar zoon Tommy de zorg over de kudde op zich genomen. Aan haar is het ook te danken at de integratie van Maestoso, het jongste kudde-lid zo uitstekend is verlopen.
Hannes is een Fries (Remmelt x Bendert) van nu al inmiddels 21 jaar en al op HippoCampus sinds hij een veulen was. Hij is geleidelijk in zijn rol van therapiepaard gegroeid. Hannes is vriendelijk, houdt van mensen en vindt alles wat men met hem doet heel interessant. Daarbij zet hij zich altijd buitengewoon in zelfs als het lichamelijk zwaar voor hem is. Op dit moment werkt hij als contact-, longe- en voltigepaard en is ook voor het werk aan de lange teugels opgeleid. Helaas is de galop niet zijn beste gang en wij hebben samen veel moeite moeten doen om dit goed te ontwikkelen. Onder de man loopt hij op het moment op M/Z – niveau. Het was moeilijk voor hem als Fries, om goed te leren sluiten en uit-eindelijk te verzamelen. Maar omdat hij bereid is zich in te spannen is het ons samen toch gelukt. Hij reageert zeer goed op lichamelijke signalen naast en op het paard en kan dat goed aan cliënten en ruiters doorgeven. Hij doet veel goede diensten als zitlessen-paard, wat hij ook leuk vindt om te doen. Hannes is wel heel erg op eten gefixeerd en als er eten in zicht is, dan zet hij letterlijk en figuurlijk alles en iedereen opzij. Hannes is ook de fotoster geworden in het boek: "Beter paardrijden kun je leren”. In e opleiding Equitherapie is hij een van de meest waardeerde leerpaarden. Na een knieoperatie op 19jarige leeftijd is het nu gelukt hem weer compleet te revalidieren en nu loopt Hannes weer onder het zadel, aan de longe en de lange lijnen.
Prisca is een fjordenmerrie van inmiddels 18jaar Zij is in juni 2005 op HippoCampus gekomen om het team te versterken en heeft at e laatste 10 jaar uitstekend gedaan. Prisca was de pony van een leerling van Ulrike, maar deze leerling is inmiddels allang overgestapt op twee grote paarden in de wedstrijdsport. Prisca had niets te doen en verveelde zich een beetje. Debbie, Prisca's vroegere eigenaresse, gunde het Prisca om in een kudde te lopen en weer wat meer te doen te hebben.
Prisca heeft aangespannen gelopen,
L-dressuur wedstrijdervaring en vindt springen ook leuk. Ze werd nu door Ulrike opgeleid tot therapie- en leerpaard. Dit betekent dressuur-matig bijschaven en aan de longe leren in balans te lopen en voltige- en zitoefeningen te leren begeleiden. Tijdens de opleiding Equitherapie diende Prisca al als zelfervaringspaard en vond dit wel leuk. Vooral vanwege de enorme aandacht die zij kreeg. Hoe meer mensen om haar heen staan hoe leuker zij het vindt. Prisca is inmiddels uitgegroeid tot een super therapiepaard en een zitlespaard par excellence. Dressuurmatig verbeterd ze steeds meer en meer en doet het geen groot paard na in de dressuur.
Rosenreserl, roepnaam ''Resi'' (Dublin x Ferro) is eveneens als veulen bij ons gekomen. Zij heeft in de kudde van haar jeugd genoten en hier so-ciaal leren zijn tegenover paarden en mensen. Ze is zeer geïnteresseerd, sociaal, zacht en vrien-delijk van aard en leert graag. Zij wil alles graag bijzonder goed doen en heeft daarom veel begripvolle duidelijkheid nodig, vooral tijdens het rijden. In het bijzonder in de psychotherapie voelt zij feilloos aan, wat in iemand omgaat. Nu is ze bezig met haar basisopleiding en dat doet ze zeer goed. Zij loopt momenteel op L/M niveau en wordt regelmatig voor cursussen en therapieen ingezet.
Tomaselli "Tommy" (Royal Dance x Izmir) is als zoon van Nanda hier op HippoCampus geboren. Tommy ont-wikkelde zich voor-spoedig in de kudde en werd zeer goed opgevoed door zijn moeder en zijn "stief-vader" Edje. Met Jona heeft hij een tijd zijn "kamer met ontbijt " gedeeld. Tommy kan goed bewegen en groeide heel hard. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een flink en zeer groot paard. met enorm grote Bewegingen, hetgeen pas gekanaliseerd diende te worden. Hij heeft een zeer prettig karakter en wij hopen een getalenteerd dressuurpaard en therapiepaard aan hem te hebben. Hij is klassiek gereden, hetgeen een lange longeer en rijfase op harmonie, evenwicht en goed en gemakkelijk met plezier leren bewegen inhield. Ook kreeg hij voldoende tijd om alles goed lichamelijk en geestelijk te kunnen verwerken. Bijzondere aandacht heeft trainingsfysiologisch zijn rug, die wij doelgericht met longeer en cavaletti-training bol en goed bespierd makten, zodat ook het lopen onder de ruiter ontspannen en plezierig voor hem is en hij tevreden naar het bit kan rekken en in balans zijn rondjes kan draaien. Tommy loopt na een pauze oor een vervelende hoefbevangenheid weer volop onder het zadel en aan de longe. .
In Memoriam: Twylight en Tigger de twee therapieponies
Twylight en Tigger, de twee voormalige manegepony's, waren de eerste twee therapiepaarden van HippoCampus. Ze waren twee echte allrounders als therapiepony's. Zij genoten zelf van het werk, vooral met kinderen. Tigger was bijzonder gevoelig indien iemand bang was of spanning vertoonde. Dan hielp hij zo goed als hij kon. Twylight kon zeer goed aangeven, als iemand in haar beleving opdringerig werd, of iets met haar deed, wat ze niet prettig vond. Van beiden moesten wij begin 2002 afscheid nemen.Twylight is 35 jaar, Tigger 28 jaar geworden. Wij zullen de twee nooit vergeten.
In Memoriam : Edje is op 31 jarige leeftijd in december 2013 overleden
De Hannoveraan Edelgast (Weltstar x Printanier), wordt in de wandelgang "Edje" ge-noemd. Hij heeft op ZZ-licht niveau in de wedstrijdsport gelopen. Hij kon alle oefeningen t/m prix St Georg niveau en was een leer- en voltigepaard bij uitstek. Hij had een goed doortrainde manier van bewegen en was erg gymnastisch. Hij kon heel goed het gevoel overbrengen van een over de rug heen be-wegend, krachtig paard. Hij deed alleen zijn best als de ruiter het goed deed en ook echt met de juiste attitude wilde werken, zonder hem de hulpen op te dringen. Edje is zeer gevoelig voor mensen die iets "erg nodig willen" en daarbij uit het oog verliezen dat er ook in de partner geïnvesteerd moet worden. Hij eist dat met zijn persoonlijkheid, wensen en behoeften rekening wordt gehouden. Met gehandicapten en in de therapie was hij zeer voorzichtig. Vanwege zijn goede stap was hij ook goed in het werken aan de lange teugels zonder zadel.
Momenteel geniet hij van zijn welverdiende pensioen, maar hij is nog steeds druk bezig met het regelen van alles in de kudde, omdat hij met zijn 26 jaar nog prima stand houdt als leider van de kudde. Wij hopen dan ook, dat hij deze functie nog lang met plezier kan vervullen.
25 jaar
HippoCampus
Horse & Human Development
Dat vieren wij met een aantal nieuwe aanbiedingen en daarom is de homepage op moment in editie.
Mocht u vragen hebben, dan neem contact met ons op via het reactie formulier